Buikwandcorrectie? Wees je bewust van je opties!
‘Als je last hebt van een verslapte buikwand, weet je hoe vervelend het kan zijn. Of je het nu hebt door zwangerschap, ouderdom of door veel te zijn afgevallen, een uitgerekte of verslapte buikwand kan lichamelijke en psychische klachten met zich meebrengen. Zo kun je last krijgen van schuur- en irritatieplekken op de huid. Maar ook kun je je erg onzeker voelen en kan het voelen alsof je lichaam niet meer bij je past.
Verslapte buikwand
Een uitgerekte of verslapte buikwand ontstaat wanneer de buik opgerekt is geweest. Dat kan verschillende redenen hebben. Op het moment dat het vet verdwijnt, de baby geboren is of de huid en onderliggend weefsel om een andere reden weer terug moeten rekken, zijn de huid en het weefsel mogelijk niet elastisch genoeg om terug te krimpen tot de nieuwe lichaamsomvang. Of je hier veel of weinig last van hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals in hoeverre de huid was opgerekt, maar ook genen spelen een rol.
Van je klachten af
Voor veel mensen voelt het zwaar als, na hard werken het gelukt is om af te vallen en dat dan blijkt dat de huid niet meer meewerkt. In zo'n situatie kan het zijn dat je een buikwandcorrectie overweegt. Je wilt je weer comfortabel en zelfverzekerd voelen en van je vervelende klachten af zijn. Dat is heel begrijpelijk. In sommige gevallen wordt de buikwandcorrectie dan ook vergoed vanuit de aanvullende- of basisverzekering.
Buikwandcorrectie
Een buikwandcorrectie heeft vaak het mooiste resultaat wanneer je langere tijd stabiel op je streefgewicht blijft. Mocht je bijvoorbeeld een actieve kinderwens hebben, dan is het verstandig een buikwandcorrectie voorlopig uit te stellen. Voorafgaand aan de operatie wordt eerst het huiddeel afgetekend dat wordt weggehaald. Tijdens de operatie maakt de plastisch chirurg eerst een horizontale snee in de bikinilijn. Van daaruit worden huid en onderhuids vetweefsel losgemaakt. Vervolgens trekt de plastisch chirurg de huid strak en wordt de overtollige huid en het onderhuids vetweefsel verwijderd, eventuele uitgerekte buikspieren worden verstevigd.
Naar het verleden verbannen
Een operatie duurt doorgaans anderhalf tot twee uur. Daarna is het tijd om te herstellen. Lichamelijk, want de wond moet natuurlijk helen. Maar ook geestelijk; het zal wennen zijn aan een nieuw uiterlijk. Na een aantal weken begint het eindresultaat in beeld te komen. Je hebt een mooie, platte buik waarvan het litteken in de bikinilijn valt, en dus niet zichtbaar is met (bad)kleding. Onzekerheid en huidirritaties kunnen, samen met de overtollige huid, voorgoed naar het verleden worden verbannen.
Voel je veilig
Word je behandeld door een echte plastisch chirurg in een kwalitatieve instelling, dan is dat inderdaad het resultaat waar je op mag rekenen. Daarom is het belangrijk dat je bij een betrouwbare kliniek en een vaardige plastisch chirurg terecht komt. Wees je ervan bewust dat jíj de klant bent, en dus recht hebt op een behandelaar en traject waar je vertrouwen in hebt en jij je veilig bij voelt. Het is per slot van rekening wel jouw lichaam, en je wilt er goed voor zorgen.
Geen overhaaste beslissing
Bij een betrouwbare kliniek en plastisch chirurg zul je dan ook zorgvuldig worden voorbereid en geïnformeerd. Ook zul je hier goed geadviseerd en begeleid worden in het nazorgtraject. Krijg je de indruk dat je bij een kliniek bent waar dit niet gebeurt? Neem geen overhaaste beslissing, en zoek een plastisch chirurg waar je je wel veilig bij voelt. Maar het kan soms best lastig zijn om je een weg te banen tussen alle oudere en nieuwere klinieken die je op internet kunt vinden. Een gemakkelijk en betrouwbaar uitgangspunt om je te oriënteren op cosmetische behandelingen, biedt de NVEPC.
Weer genieten
De NVEPC staat voor 'Nederlandse Vereniging Esthetische Plastische Chirurgie', en heeft als missie om jou en andere geïnteresseerden via hun website te helpen met het vinden van gekwalificeerde en ervaren plastisch chirurgen in jouw omgeving. Alle plastisch chirurgen die je via de website van het NVEPC vindt, moeten de algemene opleiding tot plastisch chirurg hebben gevolgd. Ook ben je er hiermee van verzekerd dat deze artsen zich strikt houden aan de richtlijnen die door de beroepsgroep voor esthetische ingrepen zijn opgesteld. Zo kun jij jouw esthetisch plastisch chirurg met vertrouwen kiezen. En dan kun jij weer gewoon genieten van een lichaam dat bij jou past.
-
19 maart 2020
Corona en electieve esthetische chirurgie -
27 september 2019
Veilige plastische chirurgie: laat je niet verrassen -
27 september 2019
Buikwandcorrectie? Wees je bewust van je opties! -
27 september 2019
‘Een open blik door de ooglidcorrectie’