Home » Behandelingen » Gezicht » Gezicht » Neuscorrectie
Neuscorrectie
Sommige mensen hebben een misvormde neus als gevolg van een aangeboren afwijking, een ziekte of een ongeval. Anderen vinden hun neus te groot, of dat deze een andere onvolkomenheid vertoont.
Wanneer u zich aan uw uiterlijk stoort kan dat een goede reden zijn om een neuscorrectie te overwegen.
Een neuscorrectie is alleen mogelijk als de neus volgroeid is. Meestal is dit rond het achttiende levensjaar. Daarbij moet tevens de huidstructuur ‘normaal’ zijn. Een te dunne of dikke huid kan namelijk problemen geven en een mooi eindresultaat belemmeren.
Consult
Tijdens een vrijblijvend consult met de plastisch chirurg krijgt u uitvoerig de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. Hij onderzoekt uw gelaat en neus en bespreekt met u of een neuscorrectie uw probleem voldoende kan oplossen. Vervolgens beantwoordt hij al uw vragen en informeert hij u zo volledig mogelijk over de voorbereiding, de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Een verkeerd beeld hiervan kan leiden tot teleurstelling.
Om uw klachten beter te kunnen beoordelen en om uw zelfbeeld te kunnen evalueren, is het mogelijk dat een psycholoog of psychiater om advies gevraagd wordt. Uiteraard bespreekt de plastisch chirurg dit met u.
De plastisch chirurg bespreekt het ook met u wanneer hij niet overtuigd is dat hij uw probleem voldoende kan oplossen. Indien u het wenst kan hij u voor een second opinion doorverwijzen naar een collega.
Foto’s
Vóór de behandeling worden er foto’s gemaakt voor in uw medisch dossier. Hierover leest u meer in de folder Medische fotografie.
Stoppen met bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vertelt de plastisch chirurg u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Soms dient u dit advies ook nog voor te leggen aan de arts die de bloedverdunners heeft voorgeschreven, om zeker te weten dat dit stoppen geen extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Meestal wordt het volgende aangehouden:
- Aspirine (Ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine): 7 dagen vóór de operatie stoppen.
- Sintrom(mitis): 3 dagen vóór de operatie stoppen.
Stoppen met roken
Roken vernauwt de bloedvaten en geeft daardoor meer kans op stoornissen in de wondgenezing. Wij adviseren u dan ook om minstens zes weken van tevoren te stoppen met roken.
Stoppen met alcohol
Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Wij adviseren u dan ook minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.
De plastisch chirurg kan een neuscorrectie op verschillende manieren uitvoeren, afhankelijk van uw klachten en wensen. Voorbeelden zijn verandering van de neusvleugels of neustop, de neusrug, of de hoek tussen neus en bovenlip. Ook is verandering van de grootte van de gehele neus of correctie van een eventuele scheefstand mogelijk.
Een neuscorrectie vindt veelal plaats in dagbehandeling en wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose. Een kleine correctie aan de tip van de neus vindt soms plaats onder plaatselijke verdoving. Een neuscorrectie kan op 2 manieren uitgevoerd kan worden. Open en gesloten. Open betekend dat er een klein v-vormig littekentje komt aan de onderzijde van de neus. De rest van de littekens vallen aan de binnenzijde van de neus. Deze open procedure is tegenwoordig de meest toegepaste methode. Dit omdat het gehele skelet van de neus dan goed te zien is. De huid kan op deze manier volledig van de neus worden opgetild. Zo zijn alle botjes en kraakbeentjes goed te zien en kan je zorgen dat alles mooi recht en symmetrisch staat voordat je de huid weer sluit.
Een gesloten procedure kan ook. Dan vallen alle littekens aan de binnenzijde van de neus. Een eenvoudige humpcorrectie (het verwijderen van een bult bovenop de neus) kan prima via deze methode maar moet ook de neustip worden gecorrigeerd dan kan er beter voor de open procedure worden gekozen. Een uitvoerige in- en uitwendige neuscorrectie duurt al snel twee uur.
Als u wakker wordt na de narcose, zijn uw beide neusgangen getamponneerd zijn met gaasstroken. Dit is om het neustussenschot te steunen, bloedingen te stelpen en het neusslijmvlies goed te laten aangroeien. De neus is afgeplakt met pleisters om als tegendruk voor de tampons te dienen. De tampons worden één tot drie dagen na de operatie verwijderd op de polikliniek. Als u een complete in- en uitwendige neuscorrectie heeft ondergaan, draagt u gedurende twee weken dag en nacht ook een gipskap op de neus ter bescherming.
Na een neuscorrectie zult u altijd enige pijn ervaren. Tegen pijn kunt u een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen met de plastisch chirurg. In de loop van een aantal dagen zal de pijn afnemen.
Omdat u tijdelijk door uw mond zal moeten ademen, heeft u sneller last van een droge mond. Het eten (slikken) zal ook moeilijker gaan. U kunt dan het beste extra drinken. U kunt ook last hebben van tranende ogen, wanneer de traanbuisjes door de tampons worden dichtgedrukt. Het is normaal dat de neus nog wat wondvocht of bloed lekt. Een gaasje onder uw neus vangt dit wondvocht/bloed op.
Afhankelijk van de grootte van de operatie zal er enige tot soms aanzienlijke zwelling van het wondgebied en de omgevende gezichtsdelen ontstaan. Deze zwelling gaat vaak gepaard met enige blauwpaarse verkleuring rond de ogen. De ergste zwelling neemt na twee tot drie dagen af. Een lichte zwelling kan enige weken tot maanden aanwezig zijn.
Om drukverhogende momenten te voorkomen, is het verstandig de volgende leefregels in ieder geval de eerste twee weken na de operatie in acht te nemen:
- niezen met open mond
- niet de neus snuiten, zo nodig de neus licht ophalen
- niet peuteren in de neus
- niet persen op het toilet, zo nodig licht laxerend dieet
- niet bukken, maar door de knieën gaan
- geen zware lichamelijke arbeid verrichten of sporten
- niet zwaar tillen
- het stoten van de neus voorkomen
Het succes van de neuscorrectie is niet alleen afhankelijk van de vaardigheden van de plastisch chirurg. Ook de basisstructuren van uw neus en de huid van de neus bepalen het succes. Een ernstige misvorming zal meestal opvallend gecorrigeerd worden. Bij een kleine misvorming zal de correctie kleiner, subtieler en zeker minder spectaculair zijn.
Na ongeveer één jaar is het eindresultaat bereikt. De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van de correctie, omdat ze van tevoren een realistisch beeld hebben gekregen over het te kunnen behalen resultaat. Soms zijn nog aanvullende correcties wenselijk en nodig.
Na een behandeling kunnen complicaties altijd optreden. Een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties, ook al komen ze zelden voor. Van een neuscorrectie zijn de volgende specifieke complicaties bekend:
- Soms komt een meer dan normale nabloeding voor. Meestal is dit niet ernstig. Het kan dan nodig zijn om u direct nog een keer te opereren om het nabloeden te stoppen.
- Aanvankelijk kan nog enige zwelling en onregelmatigheid van de neus en neusrug blijven bestaan; meestal verdwijnt dit, maar soms blijft dit bestaan. In sommige gevallen is een extra correctie dan nodig.
- Zeer zelden treedt een allergische reactie op de verdoving op.
- Soms valt het resultaat tegen.
Belt u in ieder geval bij:
- aanhoudend nabloeden uit de wond of uit het operatiegebied
- fors toenemende zwelling van de wond of het operatiegebied
- pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt
- roodheid en enige zwelling van de wond
- gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38° (via de anus gemeten)
- aanhoudende misselijkheid
- niet kunnen plassen, terwijl u wel normaal drinkt
- ongerustheid of twijfel
De plastisch chirurg zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
Deze informatie is ter voorbereiding of een aanvulling op het gesprek met de plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Ook zijn er verschillen in het behandelaanbod en de werkwijze per kliniek. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garantie ontlenen betreffende het eindresultaat van uw behandeling.