De drains worden verwijderd als de wond niet meer veel bloed en er geen wondvocht meer lekt. Dit is vaak de dag na de operatie. De wonden blijven bedekt met de witte papieren pleisters en afhankelijk van de operatie draagt u wel of niet speciale steunende kleding. Waarschijnlijk mag u één dag of soms pas na een aantal dagen na de operatie naar huis, mede afhankelijk van de grootte van de ingreep.
De eerste 24 uur na de operatie kunt u wat pijn hebben. Hiervoor krijgt u pijnstillers. De huid kan gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk. Als u weer thuis bent kunt u tegen eventuele pijn een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u het beste contact opnemen.
Na de correctie kan het geopereerde gebied gezwollen zijn en kunt u pijnlijke bloeduitstortingen krijgen. Rond de enkels en soms de onderarmen kunnen vochtophopingen ontstaan. Dit trekt na ongeveer twee tot zes weken meestal vanzelf weer weg.
Na de operatie worden de wonden vaak afgeplakt met witte papieren pleisters. Hier overheen worden soms wat gazen aangebracht om eventueel wat wondvocht of bloed dat door de pleister heen lekt op te vangen. Na twee dagen mag u weer douchen. De pleisters laten niet los onder de douche. Wij raden u aan niet te baden, omdat de pleisters dan kunnen verweken en loslaten. Meestal hecht de plastisch chirurg de wond met oplosbare hechtingen. Deze hechtingen hoeven dan ook niet verwijderd te worden. De papieren pleisters worden na (meestal) een week verwijderd op de polikliniek. Daarna hoeft er geen gaasje of verband meer op de wond. Een oplosbare hechting kan in verloop van de tijd door de wond naar buiten komen. U kunt deze dan gewoon afknippen.
Door hoge weefselspanning kan de wond één tot twee weken na de operatie op sommige plekken wat opengaan. Hiervan hoeft u niet te schrikken. U dient de open wond twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) met de douchekop te spoelen. De plekken sluiten vanzelf weer in de loop van vier tot acht weken. U moet de wond na het spoelen bedekken met een vettig gaas met daar overheen een gewoon gaasje. Het vettige gaas zorgt ervoor dat bij verwijderen van het verband de wond niet steeds weer open getrokken wordt. Het gewone gaas neemt eventueel lekkend bloed en vocht op.
Probeert u de eerste zes tot twaalf weken te voorkomen dat u veel moet hoesten, persen, tillen of bukken. Dit geeft namelijk een hoge druk op de wond en kan de wondgenezing verstoren. Ook kunt u de eerste weken beter niet sporten om contact met of druk op de wond(en) te voorkomen. Om verkleuring van de littekens te voorkomen dient u drie tot zes maanden lang de littekens goed tegen zon te beschermen. Dit doet u door niet in de directe zon te gaan of een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken.