Home » Behandelingen » Lichaam » Lichaam » Liposuctie
Liposuctie
Het komt regelmatig voor mannen en vrouwen ondanks sporten en dieten en op een stabiel goed gewicht zijn lokale vetophopingen houden die van nature aanwezig zijn.
In dit geval is liposuctie, oftewel liposculptuur, een goede uitkomst. Het is geen fabel dat weggezogen vetcellen nooit meer terugkomen. Liposuctie geeft dus een permanente resultaat. Overigens is het niet zo dat u na een liposuctie behandeling op niet-behandelde lokaties juist makkelijk aankomt. Het is van belang voor een langdurig goed resultaat dat u na de herstelperiode van gemiddeld 6 weken weer gaat sporten en stabiel in gewicht blijft.
Liposculptuur is een elegantere vorm van liposuctie aangezien er meer rekening wordt gehouden met de contouren van het gehele lichaam. De techniek van liposuctie of liposculptuur is echter hetzelfde. Onderhuids overtollig vetweefsel wordt door middel van een vloeistof vantevoren vloeibaar gemaakt zodat de vetcellen beter afgezogen kunnen worden. Liposuctie is geen alternatief voor afvallen, wanneer u te zwaar bent komt u niet in aanmerking voor deze behandeling.
Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Meestal wordt als regel aangehouden:
– Stop tien dagen voor de operatie met het gebruik van aspirine (ook ‘kinder’-aspirine), Ascal, APC of asprobruis.
– Stop drie dagen voor de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis). Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg
Liposculptuur behandeling wordt meestal onder algehele narcose verricht. Veel mensen denken dat onder lokale verdoving even goed mogelijk is maar het is logisch dat tegelijkertijd met het wegzuigen van uw vetcellen ook de verdovingsvloeistof wordt weggenomen en dus dat de behandeling na verloop van tijd pijnlijker kan worden afhankelijk van de lokatie(s). Als u desondanks graag onder lokale verdoving wenst dan kunt u hiernaar informeren tijdens uw consult. Zowel onder lokale verdoving als onder algehele narcose wordt er gebruik gemaakt van de tumescente methode. Dit houdt in dat er onderhuids voorafgaand aan de liposuctie eerst vloeistof wordt ingespoten hetgeen vaten vernauwd zodat er minder bloeduitstorting optreedt en de vetcellen verweekt zodat er eenvoudiger meer vet weggenomen kan worden.
Via zeer kleine incisies wordt met een fijne canule de tumescente verdovingsvloeistof ingespoten, dit geeft een licht branderig gevoel (als u gekozen heeft voor de behandeling onder lokale verdoving). Hierna worden vetcellen weggezogen met behulp van een verschillende dikte canules (zuignaalden). De kleine insteekopeningen worden gehecht en de littekens die overblijven zijn minimaal zichtbaar.
Afhankelijk van het aantal en de grootte van de locaties waar vet verwijderd wordt, duurt de ingreep ongeveer 1 tot 3 uur.
Na een liposuctie hoeft u in het algemeen niet te overnachten. Voor eventueel ongemak na de behandeling, veroorzaakt door de bloeduitstorting, zwelling en de stijfheid, volstaat paracetamol. De dag na de operatie lijkt de pijn die u kan ervaren het meest op spierpijn van de behandelde lokaties. U kan na de behandeling nog enige uren tot 2 dagen last hebben van nalekken uit de insteekopeningen. Deze worden met absorberend verband of pleisters verbonden waarna samen met een verpleegkundige drukkleding bij u wordt aangedaan. U draagt deze drukkleding dag en nacht gedurende de eerste 4 weken dag en nacht en daarna nog 2 weken alleen overdag. De zwellingen verdwijnen meestal binnen 4 à 6 weken. De meeste mensen gaan na 2-5 dagen weer aan het werk.
Sporten, zware fysieke inspanning en sauna/ bad/ zwemmen mag u na 6 weken hervatten.
Na 3 maande kan het eindresultaat op z’n vroegst worden bepaald van de bij u uitgevoerde liposuctie. Het onderhuidse littekenweefsel is dan nog niet altijd opgelost. In principe duurt het een jaar voordat de huid helemaal soepel is en u geen verhardingen meer voelt. Dit proces kan worden versneld door bindweefselmassage en lymfedrainage na de operatie te ondergaan (bij een fysiotherapeut). Informeer hierover bij uw plastisch chirurg. Hoe uw huid reageert op liposuctie is nooit helemaal te voorspellen. Soms blijven er onregelmatigheden zichtbaar of voelbaar. Bespreek dit risico vantevoren.
Complicaties komen dankzij de verfijnde techniek zelden voor. Algemene complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloedingen, infecties, gevoelloosheid, slechte wondgenezing en een allergische reactie. Specifieke problemen als gevolg van liposculptuur zijn onregelmatigheden zichtbaar/ voelbaar op de huid (vooral als u een slappere huid heeft), verkleuringen van de huid, bloeduitstortingen en vochtophoping. Aangeraden wordt om na de liposuctie bindweefselmassages te laten uitvoeren door een fysiotherapeut. Dit mag vanaf 2 weken na de operatie. Hierdoor lossen de litteken bobbeltjes onder de huid sneller op en wordt het vocht afgevoerd. Tot slot is het ook mogelijk dat het esthetisch resultaat u tegen valt omdat u er andere verwachtingen van had; bespreek dit altijd met uw plastisch chirurg.
De plastisch chirurg zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie en u kunt aan het vorenstaande dan ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten. Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap. Complicaties kunnen altijd optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
Deze informatie is samengesteld en geaccordeerd door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.